Stichting Wasjikwa
 
Welkom op onze site!


20 oktober 2024

Op zondag 20 oktober starten wij met een nieuwe workshop 'mini-hangmat weven' in ons Atelier Groeten van Marc in Amsterdam-West. Deze workshop is een reeks van 5 zondagen, waarin je onder leiding van cultuurmaker Carla Sabajo, de techniek van het hangmat weven zult leren. Je ontvangt een weefraam te leen, waarop je dit zult oefenen. De kosten voor de workshop is €100,- incl. materiaal en consumpties.

 Geef je op via onze contactformulier of stuur een mailtje naar: wasjikwa@gmail.com


De data zijn: 20 oktober, 3 & 17 november, 1 & 8 december 2024.
Tijd: 12:00-16:00u
Locatie: Atelier Groeten van Marc, Willem Schoutenstraat 21, 1057 DL Amsterdam



7 juli 2024


 

Het project ‘Celebrating Indigenous Knowledge’ richt zich op bewustwording van de Surinaams Inheemse geschiedenis en cultuur: wij hebben samen met cultuurmakers terug in de tijd gereisd om onze voorouders te herdenken en verloren kennis uit te wisselen. Dit deden wij d.m.v. masterclasses onder leiding van professionals op het gebied van kunst en cultuur en workshops om samen te werken aan de ontwikkeling van Inheemse klederdracht.

Ons projectteam bestond uit zakelijk leider Rianne Mertens (www.riannemertens.nl) en artistiek leider Dwayne Toemere (dwaynetoemere.com), Martha Sabajo en Leander als teamlid/designer.

Bekijk beelden van het event ‘Celebrating Indigenous Knowledge’, een unieke modeshow gehouden op zondag 7 juli in Studio Rooff. Klik op 'Celebrating Indigenous Knowledge'




Mei-Juni 2024

In mei zijn we gestart met onze workshop Inheemse schouderdoek maken in Atelier Groeten van Marc in Amsterdam-West. Met 6 cursisten zijn we hard aan het werk om een kleurrijke schouderdoek te maken. Tijdens Bigi Spikri, de wandelmars op 1 juli Keti Koti viering in Amsterdam, zullen we onze nieuwe schouderdoek showen!





Maart 2024

In samenwerking met Ryan Blanca hebben wij ons eerste boek gepubliceerd over een onderwerp dat de Inheemsen van Suriname raakt. Het boek gaat over een case study in de dorpen Pikin Saron en Alfonsdorp waar Blanca onderzoek heeft gedaan naar het onderwerp Armoede. Dit boek is te bestellen op: https://www.amazon.nl/dp/B0CZ5K3WDW

Het is voor Wasjikwa van groot belang dat er meer publicaties volgen op het gebied van Inheemse cultuur en geschiedenis geschreven vanuit Inheemse perspectief. Dat is 1 van onze doelen voor de komende jaren behalve kennisoverdracht over materieel erfgoed via workshops en activiteiten. Heb je zelf ideeën hierover, of loop je rond met een manuscript? Ben je van Inheemse afkomst en wil je schrijven hierover, neem dan contact met ons op.



Februari 2024

Wasjikwa Magazine Special over Indigenous Liberation Day 2023 is eindelijk uit! De redactie van het magazine heeft heel hard gewerkt om  een weergave vast te leggen van de afgelopen editie van Indigenous Liberation Day. Je kunt hier de digitale versie downloaden. Een hard copy kun je bestellen voor €5,00 excl. portokosten via wasjikwa@gmail.com.


Special Wasjikwa magazine Indigenous Liberation Day 2023


WORKSHOPS

Daarnaast hebben wij in januari, februari en maart een aantal zondagen gewerkt in ons Atelier Groeten van Marc met deelnemers voor de workshop kralen weven aan het maken van armbandjes en Inheemse kettingen. De deelnemers zijn heel enthousiast en leergierig, en we hebben mooie resultaten gezien! In mei-juni organiseren wij de workshop Inheemse schouderdoek maken, je kunt op onze pagina Activiteiten of via Contact je aanmelden voor meer informatie hierover! En volg vooral ook onze socials op Facebook en Instagram!


240124_afwerken armband
240124_armband Jennifer
240124_draad opzetten
20240317_141351
20240317_144929
20240303_160418
20240303_160210
20240317_141216

December 2023

Workshops van start in 2024

 We gaan in 2024 weer  van start met onze workshops kralen weven, klederdracht maken en hangmat weven (basis)! Via het aanmeldformulier kun je ons alvast laten weten of je interesse hebt, en je ontvangt dan spoedig meer informatie over locatie, data en cursusgeld!

https://forms.office.com/e/KL0kFrDb4u

Oktober 2023


Indigenous Liberation Day!

Op donderdag 12 oktober vindt de Indigenous Liberation Day plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Wasjikwa is coalitiepartner naast Aralez, NCIV, Mabikas Foundation, Aweroekana Cultura, Free West-Papua Campaign, en Tribes Movement. Dit jaar organiseert de coalitie voor de 4e maal deze Dag in de plaats van Columbus Day, wij, inheemse volken, verwerpen deze naamgeving en bevrijden ons van het koloniale verleden. Dit doen wij met een avond vol van storytelling, dialogen, een campagne voor Land Defenders en culturele optredens! Voor meer informatie en aanmelden ga je naar de site van Pakhuis de Zwijger: https://dezwijger.nl/programma/indigenous-liberation-day-2023 

De panelgesprekken zijn tussen 21-22u, daarvoor moet je aanmelden voor een plek in de zaal.

En dan is er ook zaterdag 14 oktober! Wij roepen alle organisaties van inheemse volken, de milieubeweging, alle mensen die zich verbonden voelen met de natuur en Moeder Aarde, jong en oud op, om samen mee te lopen tijdens de Solidariteitsmars. Deze start om 14u vanaf de Dam naar de Kop van Java in Amsterdam. Na de mars zullen wij meedoen met het 1492 People's Tribunal waarbij er zes aanklachten voor het gerecht zullen worden gebracht vanuit de Indigenous Liberation Movement. Tijdens deze mock-trial zal een jury haar uitspraak doen en de beklaagden in de vorm van een pinata worden berecht. In de pinata's zijn zaden geplaatst, om terug te geven aan de Aarde wat haar is ontnomen. Zo doen wij recht aan het inheemse principe van 'wederkerigheid'. De Trial vindt plaats van 15-17u. Mocht je nog informatie willen, dan kun je dat vinden op facebook en instagram @indigenous liberation movement of @aralez.

We hopen iedereen daar te zien met je kleurigste kleding, muziekinstrument en spandoek!


Viering 50 jaar NANAI

Op 1 oktober hebben wij de Viering van 50-jarig bestaan NANAI (Nederlandse Actiegroep Noord-Amerikaanse Indianen) bezocht, wat plaatsvond in Hotel Fletcher 'De Wageningsche Berg' in Wageningen. Het was een bijzondere middag met lezingen van o.a. Joely van Dommelen en haar moeder. Zij zijn Mohawk of Kanienkaheka. Zij runt een school in Kahnawake Canada; de Karihwanoron Mohawk immersion school. NANAI steunt deze school al sinds 1988. Op deze school worden jonge kinderen onderwezen in de eigen taal en cultuur, naast de benodigde algemene kennis. Het was een heel inspirerend verhaal, hoe zij ondanks gebrek aan steun vanuit de overheid, zich blijven inzetten om hun taal en cultuur over te dragen aan de volgende generaties. In de film die we zagen, was het hartverwarmend dat de kinderen van basisschoolleeftijd hun inheemse taal spraken. 

Daarnaast was er een optreden van Kevin Connywerdy en zijn dochter Angelyn. Zij zijn Comanche /Kiowa/Caddo. Kevin Connywerdy is een Fancy Dancer, Hoop Dancer en een MC. Hij is een Native Amerikaanse artiest, traditioneel kunstenaar en dans performer van de Comanche Kiowa Nations. Hij is het meest bekend voor zijn traditioneel Native Featherwork en beadwork dat is gegaan naar museums en privé collectors. Zijn kennis heeft hij vergaard door de Native ouderen te observeren en naar hun lessen te luisteren. Angelyn is een senior student aan de Universiteit van Oklahoma en zal met haar Bachelors graad afstuderen in mei 2024. Zij gaven een presentatie over de verschillende soorten dansers en de betekenissen achter de dansen, daar hebben we veel van opgestoken. Het verhaal van de Fancy Shawl dansers verteld over een dans die plaatsvind, nadat je als vrouw de rouw beëindigd na het overlijden van een dierbare. De shawl of schouderdoek staat symbool voor de vlinder, die transformeert van pop naar vlinder. Deze dans gaat dus over een overgangsritueel, en zulke rituelen zijn zeer belangrijk voor de mens. 

Tenslotte was er een behind-the-scenes gesprek met Waldemar Torenstra en Serv Wiemers. Torenstra heeft de 7-delige serie gemaakt 'Ondersteboven van de Amerika's' waarin hij een reis maakt op zoek naar de verborgen geschiedenis van de inheemse volken van Turtle Island (Noord-Amerika) en Abya Yala (Zuid-Amerika). Hij vraagt zich tijdens de reis af, wat wij kunnen leren van de kracht en culturele rijkdom van deze volken en van de koloniale geschiedenis. We zagen vooral een enthousiaste man, die zeer geïnteresseerd was in de visie van de inheemsen die hij ontmoette. Het was wel confronterend om te horen, dat de Nederlandse televisiewereld alleen geeft om kijkcijfers. En dan is het moeilijk om een idee van Torenstra, zoals voor dit programma, geproduceerd te krijgen. Wij wilden vooral weten of hij hierna nog iets met de opgedane kennis gaat doen, gelukkig vertelde Torenstra dat hij zijn kinderen meeneemt in de lessen die hij heeft geleerd tijdens deze avontuurlijke reis. Wij zijn dankbaar dat verhalen van de inheemse volken uit de Amerika's voor een breder publiek worden verteld, de wereldvisie en filosofieën zijn namelijk hard nodig in deze tijd met grote uitdagingen. (De serie is nog te zien op NPOstart)

Wasjikwa heeft bijzondere ontmoetingen gehad tijdens deze middag. We hebben genoten en mooie sieraden en artwork gekocht op de markt voor onze collectie. Dank aan onze Fair Future Generator Zoé Dassaud voor de ondersteuning.